Onze geschiedenis

Het huidige Van Spaendonck Ondernemingshuis heette oorspronkelijk het Corpac Huis. De naam komt uit het Latijn ‘Concordia Res Parvae Crescunt’ en betekent ‘Door samenwerking worden kleine dingen groot’. Vanaf de start van het Corpac Huis was Van Spaendonck een groot voorstander van het bijeen brengen van sociaal-economische en sociaal-maatschappelijke organisaties. Zij leveren stuk voor stuk een bijdrage aan de ontwikkeling van een betekenisvolle samenleving. ‘Elkaar eenvoudig weten te vinden in een open en inspirerende omgeving,’ dat was en is nog steeds het doel van dit huis.

Op 17 maart 1966 werd de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van het toenmalige Corpac Huis aan het Reitseplein 1 naar ontwerp van het Architectenbureau Van den Broek en Bakema. Op 9 december 1967 betrokken het toenmalige Bureau Van Spaendonck en de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Tilburg en Omstreken het pand. In 1976 werd de in dezelfde stijl opgetrokken vleugel, door loco-burgemeester F. Mannaerts, officieel geopend. Eind van 1981 werd de toren, geopend door de commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, de heer J.D. van Harten. In 1994 vond de laatste uitbreiding aan Het Corpac Huis plaats. Het ging om een aanbouw van ongeveer 300m2 aan de publieksruimte van de Kamer van Koophandel.

Uiterlijke wijzigingen aan de buitenzijde van het gebouw zijn er tot 2015 niet meer aangebracht. Natuurlijk is het pand door de jaren heen aan de binnenzijde geheel met zijn tijd meegegaan aan de hand van renovatie en vernieuwingsplannen.

Het vertrek van de Kamer van Koophandel uit Tilburg heeft een versnelling gebracht in het herontwikkelen van het terrein aan het Reitseplein. ‘Een zichtlocatie in Tilburg vraagt een moderne blikvanger’, zo was de gedachte. Het Corpac Huis is grondig gerenoveerd tot een modern eigentijds Van Spaendonck Ondernemingshuis. In het kader van duurzaamheid is gekozen voor renovatie waarbij het bijzondere karakter van het gebouw is behouden. Het kwaliteitsniveau kan de tand des tijds weer goed doorstaan en bovenal is stevig ingezet op een energiezuinig gebouw met het label Breeam Excellent.